Herbegrafenis resten Schokkers (2003)

In 2003 vond, op initiatief van de Schokker vereniging, de herbegrafenis van 147 skeletten van Schokkers plaats.

Onderzoeker A. de Froe had de resten (vooral schedels en botten)voor nader onderzoek naar Amsterdam gestuurd en daar waren de stoffelijke resten in het vergeetboek geraakt.

De Schokkervereniging wilde de resten terug en had gewacht op de restauratie van het Enser kerkje op de Zuidpunt. Daarbij was een ruimte van vijf kubieke meter gereserveerd voor het begraven van de resten.

Op 7 mei 2003 begon de plechtige herdenking in het Museumkerkje. Voorin stond het Schokker koor uit Kampen, gekleed in fleurige klederdracht. Voor de plechtigheid waren pastoor Ketelaar uit Emmeloord en ds Cornelissen uit Ens uitgenodigd.

Bijzondere gasten waren de zoon van dr. A. de Froe en dr. F. M. M Griffioen. Mevrouw Griffioen had het onderzoek naar de stoffelijke resten in Amsterdam geleid. Ze vertelde dat er eigenlijk geen echt onderzoek was gedaan en dat de opgraving niet op een wetenschappelijk verantwoorde manier was verricht. Ze schreef slechts een klein boekje over het resultaat van het onderzoek.

Na de dienst trok een lange indrukwekkende stoet richting de ru´ne van de oude middeleeuwse kerk op de Zuidpunt waar de stoffelijke resten van de Schokkers in een speciale graftombe werden bijgezet.

Op de foto de herbegrafenis van de stoffelijke resten van Schokkers in 2003. De plechtige bijzetting werd bijgewoond door tal van nazaten en genodigden (foto Susanne Klappe)

www.schoklanddoordeeeuwenheen.nl