Schokkerbuurt in Kampen

De voormalige onderwijzer op Schokland, Arnoldus Legebeke (1809-1885), kocht in het buurtschap Brunnepe, net buiten de stad Kampen, voor vijfhonderd gulden een huis met bijbehorende grond. Zelf ging hij in het huis wonen, maar de tuin verdeelde hij in 21 percelen, die hij aan even zo vele Schokkers verkocht. Van het afbraakmateriaal van hun huizen op Schokland bouwden zij hier de Schokkerbuurt.

Boven de kozijnen bevinden zich de luiken voor de zolder waar de visnetten werden opgeborgen. In het rechterdeel van het huis, midden op de foto, woonde de familie Diender. In latere tijd verdwenen de luiken van de ramen, en werd het metselwerk in stuc uitgevoerd. Aan de achterzijde wordt de was gedaan.

De woning is thans te bezichtigen in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.

In 2010 onthulde de Kamper burgemeester Koelewijn een plaquette op het laatste Schokker huisje in Brunnepe, tegenover de Noordkerk gelegen.

Veel Schokkers bleven ook in Kampen actief in het visserijbedrijf. Hier de Nieuwe Buitenhaven met netten in de mast. Door de masten heen is een rijtje Schokkerhuisjes te zien en wat meer rechts de scheepswerf van Schepman. Helemaal rechts enkele gebouwtjes van de bakenmeester en van scheepswerf Van Goor.

www.schoklanddoordeeeuwenheen.nl