Arrenslede

In de collectie van Museum Schokland staat een arrenslede uit Zwartsluis. Roeland van Wijk Azn en vier andere leden van de sociŽteit te Zwartsluis besloten in maart 1845 in een overmoedige bui om met de arrenslee naar Schokland te gaan. Van Wijk, tevens uitgever, maakte een berijmd verslag van meer dan achthonderd regels, dat ten voordele van de armen in Zwartsluis in boekvorm werd uitgegeven. Op Schokland aangekomen, koersten ze naar Pieter Jakobs Kale, roggebroodbakker en kroeghouder op de Middelbuurt, om wat te drinken en van hem een schriftelijk bewijs te krijgen dat ze werkelijk op Schokland waren geweest.

Op Schokland zelf stond een ijsloperschuur, waarin twee ijsvletten (kleine en grote) stonden. In tijden van schaarste en wanneer de zee was toegevroren werd de ijsvlet gebruikt voor de verbinding met Kampen. Dan werd voedsel ingeslagen en ook de post naar het eiland meegenomen.

De ijsvlet was ook onmisbaar wanneer schepen in het ijs vast raakten. Dat kon soms buiten het gat van Ens gebeuren op een kilometer afstand van het eiland. Dan werden bijlen, zagen en ijshaken op de ijsvlet geladen om de schepen uit het ijs te bevrijden en naar het eiland te slepen.

www.schoklanddoordeeeuwenheen.nl