Aaldert PolColofon

Deze website over Schokland is een initiatief van Aaldert Pol (Emmeloord) en Henk van Heerde (Vollenhove). Gerrit van Hezel (Zwolle) leverde belangrijke bijdragen.

Doel is om iedereen die ge´nteresseerd is in de geschiedenis van Schokland op een gemakkelijke manier toegang te geven tot alles wat er bekend is over het voormalig eiland en het wel en wee van zijn bewoners door de eeuwen heen.

Gerit van HezelBasis is het materiaal waarmee het boek Schokland en Omgeving - leven met water is samengesteld door Gerrit van Hezel en Aaldert Pol. Beide schrijvers hebben de teksten aangepast en/of herschreven voor deze website. Aaldert Pol is historicus, was vroeger geschiedenisleraar en woont in Emmeloord. Gerrit van Hezel werkte bij Rijkswaterstaat, directie Oost-Nederland en woont in Zwolle. Zij schreven elk diverse artikelen over de regionale geschiedenis en samen schreven zij de boeken Kraggenburg en de vaarweg van Zwolle naar zee (2000), De Flevolandse geschiedenis in meer dan 100 verhalen (2005) en voor het Platform Werelderfgoed in Nederland het voornoemde boek, hier links afgebeeld (2008).

Henk van Heerde is amateur-historicus met als specialiteit de stad Vollenhove. Hij maakte en onderhoudt de website De Stad Vollenhove door de eeuwen heen die als voorbeeld diende voor deze site. Getrouwd met een Schokker-nazaat en met zelf ook een Schokker voorouder is hij bestuurslid van de Schokkervereniging en eindredacteur van Het Schokker Erf. Daarnaast is hij als vrijwilliger betrokken bij het Cultuur Historisch Centrum Land van Vollenhove, o.a. als stadsgids en co÷rdinator van het blad Kondschap, en geeft regelmatig presentaties over historische onderwerpen. Hij onderhoudt deze website.

Via de icoontjes komt u op een pagina waar het verhaal achter dat plaatje kort wordt uitgewerkt.  Verder kunt u doorklikken naar pagina's op bestaande websites, o.a. van de instanties, stichtingen en verenigingen die samenwerken in het promoten van Schokland.

Aanvullingen zijn gepland uit eigen materiaal en nog samen te stellen artikelen over 'blinde vlekken' in de huidige websites over Schokland. Door heel veel hyperlinks worden dwarsverbanden gelegd tussen de diverse onderdelen. Regelmatig zullen aanpassingen plaats vinden, hopelijk ook dank zij de bezoekers van deze website.

De aanvullende informatie is en wordt samengesteld aan de hand van teksten en foto's uit diverse bronnen. Er is al heel wat geschreven over Schokland! Er wordt naar onze mening geen inbreuk gemaakt op auteursrecht, eventuele rechthebbenden worden uitgenodigd voor nader overleg. Opmerkingen, aanmerkingen en vooral aanvullingen zijn van harte welkom. De informatie mag met bronvermelding (websiteadres en oorspronkelijke auteur / bron genoemd in artikel) worden gebruikt en verspreid, mits niet voor commerciŰle doeleinden dus alleen zonder winstoogmerk. Graag horen we wie het waarvoor gebruikt, als aanmoediging om met dit werk door te gaan.

Schokland is een bezoek waard. Kijk zelf wat er van het eiland is overgebleven en wat er daar wordt gedaan om de geschiedenis levend te houden.  U kunt starten bij het Museum Schokland (Middelbuurt, Ens) of bij het bezoekerscentrum van Het Flevo-landschap, bij de gesteentetuin, waar ook veel wandelroutes beginnen.

Versie 4: 16 december 2016.

sitemap            bronnen        contactformulier

www.schoklanddoordeeeuwenheen.nl